Tuesday, May 31, 2011

ΔΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΙΝΑ

ΔΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΙΝΑ
Κόρη του ποταμού Ασωπού και αδελφή της Αντιόπης. Όπως μας διηγούνται κάποιοι αρχαίοι συγγραφείς για να απαγάγει ο Δίας την Αίγινα μεταμορφώθηκε σε αετό. Ο Οβίδιος μας λέει ότι μεταμορφώθηκε σε φωτιά. Η νεαρή παρθένα μεταφέρθηκε από το θεό στη νήσο Οινώνη, που μετονομάστηκε λόγο του γεγονότος σε Αίγινα. Και γέννησε ένα γιο, τον Αιακό.
Με το μύθο αυτό συνδέεται και ο μύθος του Σίσυφου, ο οποίος αποκάλυψε στον Αίσωπο το όνομα του απαγωγέα της θυγατέρας του και τιμωρήθηκε γι' αυτό. Περιπλανώμενος για την ανεύρεση της κόρης του, ο Ασωπός έφτασε στην Κόρινθο, όπου τότε βασίλευε ο Σίσυφος. Κι επειδή ο τόπος υπέφερε από τρομερή ξηρασία, για να βοηθήσει τους κατοίκους της, έκανε ν' αναβλύσει ο Ασωπός μια πηγή. Από ευγνωμοσύνη τότε ο Σίσυφος του φανέρωσε ότι απαγωγέας της Αίγινας ήταν ο Δίας. Ο Ασωπός συνεχίζει αμέσως την πορεία του για ανεύρεση της Αίγινας, μα ο Δίας τον κεραυνοβολεί και τον αναγκάζει να ξαναγυρίσει στην κοίτη του. Σύμφωνα με άλλο μύθο, ο εξοργισμένος πατέρας συνέλαβε τους δυο εραστές κατά τη στιγμή των εναγκαλιασμών τους και, για να αποφύγει την οργή του ο Δίας μεταμόρφωσε την Αίγινα σε νησί κι αυτός μεταβλήθηκε σε πέτρα. 

Αίγινα ιστορία

ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
Η μυθολογική παράδοση θέλει την Αίγινα να έχει πάρει το όνομα της από τη νύμφη Αίγινα. Η νύμφη Αίγινα ήταν κόρη του Ασωπού ποταμού και της Μετώπης. Την άρπαξε ο Δίας όπως τόσες και τόσες θνητές που του άρεσαν και την έφερε στο νησί που τότε ονόμαζονταν σύμφωνα με διάφορες πηγές (Ηρόδοτος, Πίνδαρος, Στράβωνας), Οινώνη, Οινώνα ή Οινοπία. Ο Δίας έκανε με την Αίγινα ένα γιο τον Αιακό, που από την εκδικητική μανία της Ήρας βρέθηκε μόνος του στο νησί και γιαυτό παρακάλεσε τον πατέρα του να μεταμορφώσει τα μυρμήγκια σε ανθρώπους. Έτσι απόκτησε η Αίγινα τους πρώτους της κατοίκους, τους Μυρμιδόνες.
Πολλοί ερευνητές συμφωνούν ότι αυτή η μυθολογική παράδοση αλλά και όλη η ομάδα των μύθων των Αιακίδων που έχει και μεγάλη σχέση με τα ομηρικά έπη είναι απλά μια παράδοση που δημιουργήθηκε για να δικαιολογήσει την καταγωγή τους από την Αίγινα και απηχεί τις μνήμες από την κάθοδο των ελληνικών φύλων προς τα νότια και την κατάκτηση της Αίγινας από τους Μυρμιδόνες που η κοιτίδα τους ήταν η Θεσσαλία. Στη Θεσσαλία άλλωστε υπάρχει από τα πολύ παλιά χρόνια, ποταμός Ασωπός και πόλη με το όνομα Αιγίνιον.
Ο Αιακός, ο πρώτος βασιλιάς της Αίγινας, απόκτησε τρεις γιούς. Τον Πηλέα και τον Τελαμώνα από την Ενδηίδα και τον Φώκο από την Νηριήδα Ψαμάθη που μάταια μεταμόρφωθηκε σε φώκια για να αποκρούσει τον έρωτα του. Τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια όμως επειδή ζήλευαν την αγάπη του πατέρα τους για τον μικρό τους αδερφό, τον σκότωσαν σε έναν αγώνα δισκοβολίας και γι'αυτό το λόγο ο Αιακός τους έδιωξε από την Αίγινα. Ο Τελαμώνας πήγε στην Σαλαμίνα και ο Πηλέας μαζί με τους Μυρμιδόνες στην Φθία στην Θεσσαλία.
Διαβάστε στη στήλη Αίγινα Πρόσωπα: Αιακός, ο πρώτος βασιλιάς και οικιστής της Αίγινας
Διαβάστε στη στήλη Αίγινα Αξιοθέατα: Ο ναός της Αφαίας στην Αίγινα
ΑΙΓΙΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

No comments:

Post a Comment

απόψεις ΣΧΟΛΙΑ κι ένα γεια!


ShoutMix chat widget

Pages φιλοξενία i. σελίδων

kontactr