Sunday, May 23, 2010

Η τρύπα στoν κουβά των γεγονότων η πως να προγραμματήσσουμε την οικονομία απ το τέλος!

Η οικονομία όπως και το κοινωνικό γίγνεσθε, είναι απλά ένα χαοτικό γεγονός. Δισεκατομμύρια άνθρωποι κάνουν κάτι απτό οποίο είναι αδύνατον να προβλεφθεί τη θα πρόκυψη στο μέλλον. Οπότε είναι λογικό να χρησιμοποιήσουμε την θεωρεία του χάους, για να εξηγήσουμε την οικονομία και έτσι την κοινωνία μας αλα και να την προγραμματίσουμε.
Και τη ακριβός εννοούμε. Κάθε χαοτικό γίγνεσθε, τείνει να οργανωθεί σε κάποιες καταστάσεις. Ας πάρουμε ένα παράδειγμα χαοτικού γίγνεσθε.  Ας πάρουμε ένα κουβά νερού που τον μεταφέρουμε εκατό μέτρα , και τα μόρια του νερού βρίσκονται σε τέτοια κατάσταση που είναι αδυνατό να περιγραφή από οποιαδήποτε εξίσωση. Ποιος είναι ο τρόπος να το χειριστούμε όπως νομίζουμε εμείς; Απλά κάνοντας μια τρύπα στον κουβά. Οπότε όλο το χαοτικό γίγνεσθαί θα απορροφηθεί σε μια ελικοειδής προβλέψιμη κίνηση. Αυτό ακριβός χρειάζεται και η οικονομία . Μια τρύπα στον κουβά των γεγονότων. Έτσι όπως κάθε χαοτική ανάλυση επάνω στο πρακτέο της οικονομίας, προϋποθέτει έναν έλκυση. Αυτό στην χαοτική θεωρεία ονομάζεται παράξενος ελκυστής. Δηλαδή αυτό που έλκει τα φαινόμενα προς το μέρος του. Με άλλα λόγια, αντί να προγραμματίζουμε την οικονομία εκ των προτέρων όπως κάνουν οι καπιταλιστικές οικονομίες και αυτή της σοβιετικής με τα πενταετή και τα επταετή προγράμματα, μπορούμε να την αλλάξουμε απ το τέλος, προγραμματίζοντας τον παράξενο ελκυστή (η τρύπα στον κουβά των γεγονότων).
Δηλαδή. Αν βγούμε και πούμε ότι αγοράζουμε τις ντομάτες σε κάποια συγκεκριμένη τιμή θα αυξήσουμε την παραγωγή ντομάτας στην χώρα μας. Αν φτιάξουμε μια εταιρία πάλι, που να μπορεί να κατευθύνει τις ενέργειες των ανθρώπων προς την καινοτομία, θα αυξήσουμε την καινοτομία.
.....συνεχίζεται.
... Τη εννοώ με αυτό. Όλες μας οι προσπάθειες μας θα πρέπει να στοχεύουν στο να παράγουμε περισσότερο χάος στην οικονομία, έχοντας τους κατάλληλους παράξενους ελκυστες που να τραβάνε τα γεγονότα προς την μεριά τους. Είναι κάτι σαν το ψάρεμα στην ανοιχτή θάλασσα. Με το κατάλληλο δόλωμα και αγκίστρι στο σωστό βάθος. Έτσι ακριβός μπορεί να λειτουργήσει ένας παράξενος ελκυστής στο οικονομικό γίγνεσθαι.
Αυτό ουσιαστικά, σημαίνει, ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε τα γεγονότα απ το τέλος και όχι απ την αρχή. Στην χαοτική θεωρεία, αρκεί ένα μικρό γεγονός, για να δημιουργήσει κοσμογονικές αλλαγές.
Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα με έναν πολύ απλό τρόπο. Ποτέ όμως δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε τη ακριβός μπορεί να προκύψει. Εκτός εάν περιμένουμε στο τέλος με την απόχη των γεγονότων. Αυτό ακριβώς είναι η λύση,  να στήσουμε μια παγίδα γεγονότων περιμένοντας στο τέλος της. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο το διαβάζεται, θυμηθείτε των κουβά και την τρύπα.
..Τέλος  η οικονομία του χάους μπορεί να μας δώσει κάποιο ελεύθερο χειρισμό στα γεγονότα στο σημείο που να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πρόβλημα σαν λύση ενός άλλου προβλήματος.
...Κ.Μ.
...Τι θέλει να πει ο ποιητής;
ΥΓ: Περιμένουμε σχόλια

No comments:

Post a Comment

απόψεις ΣΧΟΛΙΑ κι ένα γεια!


ShoutMix chat widget

Pages φιλοξενία i. σελίδων

kontactr